zondag, december 10, 2006


Een storm raast over Aruba, zowel in overdrachtelijke als in weerkundige zin.
De gemoederen zijn hier aardig verhit vanwege de invoering van een nieuwe belasting (de tweede dit jaar). De BBO, een soort BTW, waaraan, net als bij de BTW, alleen de plaatselijke bewoners meebetalen. Terwijl de meeste daarvan toch al niet weten hoe ze alle rekeningen betaald moeten krijgen. Nu ligt dat niet alleen aan de lage salarissen, budgettering is geen sterk punt bij de Arubanen. De meeste die ik ken weten dat ook van zichzelf en zien dan ook als grootste probleem van het eiland de wijze waarop het door hun opgebrachte geld besteed wordt door de regering, die als 'eerste' Arubanen natuurlijk ook niet met geld om kunnen gaan.

Maar alle geroep over een algemene staking is tot nu tot gelukkig alleen nog maar uitgelopen in een paar kleinere acties gericht op een aantal CAO's, die ook in december afgesloten worden. Je zou het als Nederlandse bijna vergeten, dat die dingen voor een bepaald jaar afgesloten worden, bij ons werden ze altijd pas een half jaar na de officiele begindatum afgerond, raar eigenlijk dat we dat pikten.


Of het weer op al die opwinding van invloed is weet ik niet zeker, mijn moeder en grootmoeder zeiden het altijd wel als we vroeger als wilden achter elkaar aan renden: "er is zeker storm op komst". Als dat zo is hebben we nog wat te verwachten want ook het weer is nog steeds erg onrustig. Maar tussendoor is er nog steeds genoeg zon om lekker in te zitten en het eiland is prachtig groen geworden door alle regen. En om te laten zien waarom wij nog steeds elke dag genieten van dit eiland, voeg ik wat foto's toe van wat 'onkruid' wat op het moment overal omhoog schiet om deze wat sombere aflevering weer in de juiste context te plaatsen.